(19.6.2000)
Všetci sa tvária, že punk tu nie je
.:. Punk Rock made in Slovakia .:.
(Národná obroda)

Iné kafe, Slobodná Európa, Zóna A, Ex tip, Whisky, Hasiaci prístroj, Karpina, Horkýže slíže, Šibenica, Mladé rozlety, Hogo pogo, Sitňan, Lord Alex, Plus mínus, Tri groše, Morbid pig, Kolaps, Container, Hudba z Marsu a Kosa z nosa - to je rovná dvadsiatka slovenských skupín, ktoré sa ocitli na spoločnom kompilačnom nosiči Punk rock made in Slovakia (Universal music, 2000). Producentsky ho pripravil hudobný publicista Vlado Lamo Lamoš, ktorého sme pri príležitosti uvedenia albumu na trh požiadali o rozhovor.

Z ktorej strany vyšiel prvý podnet na zostavenie tohto albumu?
- To celé je moja aktivita. Bolo to však zložitejšie, ako sa zdá. Všetci sa tvária, akoby tu punk nebol, aj keď vedia, že tu je. V Čechách po revolúcii vyšlo veľmi veľa punk rockových kompilácií, na ktorých dokonca, čo je hanba pre Slovensko, bolo mnoho slovenských kapiel. Slováci sa nejako od toho dištancovali. Vedeli, že je tu veľa dobrých kapiel, ale bolo to pre vydavateľstvá určité tabu. Nápad spraviť tento projekt vznikol hneď po revolúcii, ale album vyšiel až teraz.

Je zrejme v mnohom odišný ako ten, ktorý ste plánovali vydať pred desiatimi rokmi...
- Presne tak. Ale zase je to aj dobre. Na Slovensku existuje punk rock asi dvadsať rokov, takže album je štylizovaný do troch generačných úsekov, a tým je raritný. Obsiahne generácie, ktoré už dávno nepočúvajú punk, ktoré ho ešte možno počúvajú a ktoré ho už počúvajú.

Ako prebiehal výber skupín a ktoré sa sem nedostali?
- Najmä chcem povedať, že výber sa nerobil kvôli hitom. Album je raritný aj tým, že obsahuje niektoré nahrávky, ktoré dosiaľ neboli vydané, a to aj od renomovaných kapiel. Nedostalo sa tam niekoľko skutočných legiend, ako napríklad Problém 5 či Tlak z toho titulu, že mali veľmi nekvalitné demo nahrávky. Nie je tam ani niekoľko skvelých mladých kapiel, pretože sa neskoro ozvali. Kapela Konflikt zo Šamorína na kompiláte chýba, pretože za to chcela neúmerne veľa peňazí, čo sa mi zdalo dosť nepunkové. Inak som veľmi vďačný niektorým kapelám, ako sa postavili k tomuto projektu. Mali len demo nahrávky a išli do štúdia, aby znovu nahrali pôvodnú skladbu na disk.

Prečo na tomto albume chýba aj azda najpunkovejšia slovenská kapela Davová psychóza?

- V prvom rade si ako producent tohto albumu nemyslím, že je najpunkovejšia, aj keď je to skutočne výborná kapela, jedna z najlepších. Boli oslovení včas, ale presne v tej minúte, keď som vybavil povolenie na ich pieseň Radujme sa veseľme sa, zazvonil priamo v Opuse telefón. Volal mi spevák tejto kapely Jano, že nechcú byť na tomto kompilačnom albume. Ako dôvod uviedol, že sa im to zdá veľmi komerčné, a to sa vymyká ich presvedčeniu. Takže som od toho ustúpil.

Vraj sa táto kompilácia dočká aj svojho oficiálneho uvedenia do života...
- Je to asi prvá kompilácia na svete, ktorá bude mať oficiálny krst 22. júna o 21.00 h v bratislavskej Galérii Duna. Vystúpi na ňom niekoľkých kapiel z albumu a najväčšou raritou bude, že skladbu Útok na špicu hitparády zahrá iba kvôli tejto akcii Zóna A v pôvodnej zostave.

Prítomnosť mladých kapiel ako Plus mínus alebo Šibenica na tomto albume je potešujúca. Ako vidíte budúcnosť punkovej hudby na Slovensku?
- Ja si myslím, že punk je zrkadlo spoločnosti a pokiaľ bude spoločnosť taká, aká je - nechcem byť skeptik, ale myslím si, že nikdy nebude v poriadku - tak punk je tu opodstatnený.

 Hore | Späť