(4.2005)
Interview

[REAL ENEMY zine]

 - 01. V akom zložení momentálne hráte? (ak keď to možno každý vie, ale nevadí, možno sa nájde taký čo to nevie - kto na čom mastí a pod.)
Koňýk :
Nuž teda Koňýk spieva, Revo hra na gitaru, Čupe na basu a Mikko búcha.

- 02. Kde pracujete a čo porábate vo svoj voľný čas?
Koňýk :
Mikko ma obchodík so zahraničnou tlačou, Čupe u neho robí predavača, Revo má nahrávacie štúdio a robí aj grafiku na počítači (napr. náš obal je jeho dielom) a ja sa už skoro 2 roky snažím vyžiť z vydavateľstva, distra a kapely.

- 03. Ako ste na tom s koncertovaním po novom albumu? Ako sa vám pozdávajú vaše koncerty a ľudia čo na ne chodia?
Koňýk :
V lete sme hrali na pár festivaloch, so všetkými sme boli spokojní, no dobre, Revo mohol mať na Pohode o osem pív menej, zabudol sa chudáčisko v Dobrohosti na Punk Islande...Chalani čo chodia na naše koncerty sa nám moc nepozdávajú ale baby sa nám pozdávajú veľmi :) Na jeseň pôjdeme na 10 koncertov so Slobodnou Európou (35 rokov punkrocku, chaosu a pakárne na Slovensku) tak sa tešíme...
Revo :
Koncertujeme každý druhý víkend. Koncerty a ľudia čo na ne chodia sa nám celkom pozdávajú. Sú super.

- 04. Myslíte si, že nový album Zóny A sa vydaril a stretol sa s prijateľnou odozvou u fanúšikov. Ste sním spokojný? Aké sú vaše pocity okolo albumu “Na Predaj?“, ktorý song sa vám vidí najlepší?
Koňýk :
Jasne, že sme spokojní. Veľmi. Reakcie ľudí sú vyložené kladne a zatiaľ sa aj celkom dobre predáva (1100ks).Mne sa najviac páčia : Nech si každý robí to čo chce, Závislí, Nebuď hlúpa, Hlasy z podzemia, Som zlý, Chleba a  Na predaj.
Revo :
Ja som mal z nového albumu zo začiatku trochu zmiešané pocity ale keď mi moji známi hovorili že sa im páči, tak si hovorím, že to nebude až také zlé.

- 05. Je to už od vás siedma vec nie? Zdá sa vám nový album v niečom lepší alebo horší ako tie predošlé?
Koňýk :
Podľa mňa je na tej istej VELMI VYSOKEJ úrovni ako tie predošlé.

- 06. Žijete všetci členovia skupiny v Bratislave? Ako často máte skúšky Zóny. Prezraďte aký máte pohľad na svoje mesto a ulice kde žijete? (čo vravíte na bratislavské podniky, akcie a baby? :-} Či je to vážne tak všetko na piču aj u vás? :-}
Koňýk :
Jasné, že v Bratislave, až na Mikka, ten žije v Tampere. Skúšku máme tak raz za mesiac...Ja žijem pri Hlavnej stanici a bolo by to celkom v pohode, keby sa zrovná tu na mojej ulici nezgrupovali všetci cigoši čo dilujú herák, perník a čo ja viem čo ešte...Máme pár obľúbených podnikov kde sa cítime dobre...hlavne Stoka, potom Propeler, sem tam Duna, Funus, Čupe a Revo chodia radi aj do Verne...Akcie sú skoro vždy fasa, ak teda nejaké sú...A bratislavské dievčatá sú krásne a skvelé...
Revo :
Žijeme všetci v Bratislave. Ja Bratislavu milujem. Som vážny lokalpatriot. To mesto má dušu. Mrzí ma, že prílev všelijakých odkundesov a barbarské zasahovanie do koloritu najmä starého mesta stále viac a viac rozrušuje tohto ducha. Podniky stoja za milú kedveš. Baby sú nádherné – všetky jebateľné. A na piču to fakt je.

- 07. Ste na scéne už dosť dlho, odkedy datujete vznik kapely? Hrali ste aj niekde inde mimo Zónu A alebo hráte?
Koňýk :
Hráme od mája 1984...naozaj dosť dlho. Mikko bol kedysi v Barbuse a v Lord Alex. Čupe v Krachu a Lord Alex a ja v Paradoxe.
Revo :
Jedny s najvýraznejších kapiel v ktorých som hral sú Čenkovej deti, Morbid pig, Krvavá cikanica, Jozef, Extip, T603 a Vajco s Kokotma.

- 08. Keby ste porovnali dobu keď ste zakladali kapelu a terajšiu (súčasnosť), čo sa vám zdá lepšie a čo nie?
Koňýk :
Tak mne sa zdá, že všetko je teraz lepšie, teda nie zdá, som si istý...no dobre, môj vtáčik tuším vtedy lepšie spieval...

- 09. Počul som, že na koncertoch už nehráte veľmi radi svoje staré ostrieľané hity. Zdajú sa vám novšie songy lepšie ako staré alebo máte už staršie piesne dosť obohraté?
Koňýk :
Niektoré hráme radi a niektoré nie, vypadli hlavne tie pomalšie veci ako Pivo, Potopa, Janko, Kde ste boli...naozaj nás to nebavilo hrať ich. Počúvam niekedy, že “ale veď pre ľudí by ste to mali zahrať, keď to pýtajú...” Je na tom niečo pravdy, ale myslím si, že samotní naši fanúšikovia by neboli radi, keby sme niečo hrali na silu, s nechuťou a pretvarovali sa, že ako nás to baví...nemám pravdu? (jasné, že máš – pozn. Real Enemy)
Revo :
To nie je pravda, že neradi hráme staré hity.

 - 10. Punk je svojím spôsobom dosť rozmanitý. Zónu A počúva myslím dosť široký okruh ľudí aj rôznych štýlov. Aký máte názor trebárs na nazi alebo hippies punk kapely, ľudí za spolitizovanie punku alebo komoušské kapely? Máte niekedy na koncertoch problémy s wp skins?  
Koňýk :
Nepoznám žiadnu nazi punk kapelu a nemyslím si ani, že na Slovensku taká existuje... a vlastne ani hippie punkovú kapelu nepoznám, alebo si len neviem na nejakú spomenúť. Ale hej, je to čudne, keď ľudia z punkových kapiel majú trebárs vlasy do chvosta alebo vyzerajú ako hippies...ale nič proti dlhým vlasom, viď Ramones...Politika podľa mňa do punku nepatrí a politické kapely ma ani vôbec nebavia, sú to väčšinou pokrytci, sráči a študenti. Komunisti sú skoro to iste ako fašisti, opačná strana tej istej mince. Už dlho sme našťastie žiadne problémy s W.P. nemali. Asi kvôli Cigánskemu problému a tomu, že poznám pár starších pravicových týpkov tu v Blave.
Revo :
Nenávidím násilie akéhokoľvek druhu. Nenávidím ideológie. Nenávidím masy.

  11. Ako vychádzate s bratislavskými kapelami, vypočujete si aj tie mladšie kapely? Ktoré slovenské kapely vám najviac stoja za po sluch?
Koňýk :
S akými kapelami? So starými vychádzame veľmi dobre. A s tými mladšími ktoré poznáme, tiež v pohode. So žiadnou kapelou z BA nemáme žiadny problém. Zo slovenských sa mi najviac páčia Happy Cocks, Živé Kvety, Slobodná Európa, Princovia, Brickfield, Incident, V.P.N....ale je tu veľa ďalších dobrých kapiel, slovenská scéna je momentálne najsilnejšia vo svojej histórii... z tých novších by som si rád pozrel Butt Spencer a Zhodu náhod...
Revo :
V zásade nemám nič proti ostatným kapelám. Je mi ale na grcanie z oficiálnej kultúry.

- 12. Hneď od začiatku ste vedeli, že chcete hrať punk? S kým by ste si chceli najradšej zahrať?
Koňýk :
A čo iného? Hňupe! (tak vieš nik sa nerodí ako hneď niečím ale tým niečím sa musíš stať a ja som chcel vedieť či ťa trebárs neovplyvňovalo aj niečo iné ako punk na samom začiatku – pozn. Real Enemy) Mojim snom je hrať s Adicts, minulý rok sa to skoro podarilo, vo Viedni už boli vylepené plagáty, že Adicts + Zona A, tešil som sa ako malý chlapec a asi 3 dni pred tým Adicts zrušili európske turné ,buu buu (to nenapodobňujem krávu, ale plačúce decko!)
Revo :
Ja som to vedel hneď od začiatku. Hneď ako som skončil s metalom, depešom a diskom.

- 13. Myslíte si, že odchod Leďa zo Zóny negatívne zasiahol kapelu a niečo sa zmenilo, ako sa javí Revo ako jeho náhradník? Počul som od viacerých ľudí, že Zóna stratila na sile po odchode Leďa, čo si o tom myslíte vy?
Koňýk :
Jeho odchod nás ovplyvnil jednoznačne pozitívne. On už s nami hrať nemohol, ku koncu sme si už poriadne liezli na nervy. Revo je génius a v Zóne je to momentálne určíte najdôležitejší člen. To ti mohli povedať, len úplní dilinovia, že stratila na sile. Pravý opak je pravdou! To ti potvrdí každý, kto sa trochu vyzná. A aj Leďovi ten odchod prospel, má veľmi dobrú kapelu Princovia! Ešte o nej budete počuť!

- 14. Ste kapela za Punx & Skins united to je mi jasné ale ako to chodí vo vašom okolí a koncertoch (sú nejaké väčšia potýčky?) viem, že vždy sa nájdu nejaký sráči čo budú podjebovať, akú stým máte skúsenosť?
Koňýk :
My sme čisto punková kapela...ale mám aj veľa dobrých starých kámošov ktorí sú skinheadi. Neznášam keď niekto provokuje na koncertoch potýčky. Na koncerty majú chodiť len ľudia ktorí sa chcú baviť. Kto sa chce bit nech sa dá ku kukláčom, alebo nech sa bije na futbale s podobnými tĺkmi...
Revo :
Skinhedi sú podjebávači. Budú podjebávať stále. Im bude vadiť vždy niečo – že máš dlhé vlasy, alebo ako sa obliekaš – prosto samé dôležité veci.

- 15. Opýtam sa aj na váš názor na politiku a drogy a ich sranie sa do muziky, čo si o tom myslíte? (myslím tým tvrdé drogy ale aj napr. marihuanu)
Koňýk :
O politike už bola reč, kto chce politizovať nech vstúpi do dákej politickej strany... aj tak je 98% politických kapiel len póza a pretvárka. Sú to sráčkove kapely, ktoré nemajú talent, nápady...a tak do svojej primitívnej hudby vykrikujú dáke politické heslá a tým sa snažia byt zaujímaví. Samozrejme je treba nakydať naokolo čo najviac a na všetkých, aby si ty vyznel ako ten jediný múdry a správny a ten čo je hodný nasledovania. Fuck off ! zasraté vysokoškolské punkové kapely! Tvrdé drogy sú jasne, zlikvidovali už toľko mojich najväčších obľúbencov a bohužiaľ aj niektorí naši bývali členovia sú nimi stále poznačení. Pravidelne húlenie tiež určíte nikomu vôbec nemôžem odporučiť, ale myslím si, že raz za čas ti mariška pre spestrenie určíte neuškodí. (každý má na to svoj názor my ju nemusíme napr. vôbec – pozn. Real Enemy.
Revo : To sú pičovské otázky. Čo chceš počuť? Že toto je správne a hento nie? Keď niekto chce fajčiť trávu tak nech ju fajčí. (nemôžu sa ti páčiť všetky otázky J, chceme vedieť len Váš názor na danú vec)

- 16. Aké kapely vás najviac zaujímali na začiatku a aké teraz najviac počúvate?
Koňýk :
Koncom 70tych rokov som mal najradšej Stranglers a Sham 69. Potom som objavil Adicts, the Boys, Lords of the New Church a tých sa držím doteraz. Samozrejme absolútna špička sú Ramones. Teraz počúvam hromadu starých menej známych punkových a powerpopových kapiel, čím melodickejšie tým lepšie!
Revo :
Ramones, Rolling Stones, Iggy Pop.

- 17. Nemôžem si nevšimnúť vplyv kapely Ramones na vašu kapelu, ako ste znášali smrť Dee Deeho? Čo si myslíte o jeho nie moc slávnom konci?
Koňýk :
Dee Dee bol najväčší punker všetkých čias! Veď som mu aj napísal tie Hlasy z podzemia, je to o tom ako ho už ani moc nebaví život (lebo si ho presral drogami) a tak stále počúva hlasy mŕtvych kolegov [Stiv Bators (Dead Boys), Johnny Thunders a Jerry Nolan (Heartbreakers), Sid Vicious] ktorí ho lákajú aby sa k nim pridal, že založia kapelu...A milý Dee Dee ich počúvol a akisto tam v pekle(nebi?) už spolu všetci mastia. Kurva, to musí byť kapela! No dobre, na Sida srať, ten im môže robiť akurát tak bedňáka. (haha dobre povedané – pozn. R.E.)
Revo :
A aký koniec by bol tak vhodný? V paláci zomrieť na starobu?

- 18. Ako berú vašu muziku vaši príbuzný a rodina? Kráčajú vaše decká vo vašich šľapajach?
Koňýk :
Boli by ste proti tomu ak by vaši potomkovia chceli mať tiež svoju punk band? Zo začiatku moc nadšení samozrejme neboli (to som povedal dosť diplomaticky), ale teraz je už mama aj trochu hrdá. Foter to nedáva najavo, ale v duchu myslím, že trochu aj on. Mikko má len malú 4 ročnú Lindušku a moja 13 ročná Peťka je “slušačka” Zóna sa jej pači, ale že by sa z nej nejako pokakala to nie. Najradšej má starý rocknroll: Beach Boys, Showaddywaddy, Troggs...
Revo :
Ja by som proti tomu nebol.

- 19. Aké fanziny najradšej čítate? V akej krajine sa vám najlepšie hralo a scéna v nej sa vám zdala najsilnejšia?
Koňýk :
S príchodom internetu to ide s fanzinmi pekne dolu vodou, nezdá sa ti? Bohužiaľ !! Z domácich čítam Bulldog, Warrior, Splinter, Made in Pressburg, zo zahraničných Ox a Moloko Plus. Najlepšie sa nám samozrejme hrá na Slovensku a v Čechách. Ale mám veľmi rád aj Nemecko, scéna je tam z Európy absolútne najsilnejšia, a mali sme tam aj pár veľmi vydarených koncertov.
Revo : Najsilnejšia odozva bola na výhodnom Slovensku.

- 20. Čo si myslíte o tetovaní (aký druh tetovania máte najradšej?) a aký je váš názor na pearcing, (máte nejaký zvláštny niekde haha ako sa vám to pozdáva na babách?)
Koňýk :
Ja nemám žiadne tetovanie a tetovanie ma ani vôbec nezaujíma. Piercing je úplná blbosť a na babách to na mna posobi dokonale anti-eroticky.

- 21. otázka na Koňýka – čo je na tom pravdy, že svoje texty songov si lepíš niekam ku bicím? Je to nejaká kačica? hahaha:-} ináč ako sa ti darí v distre?
Koňýk :
To len teraz nedávno na krste v Dune sme hrali 5 pesničiek prvýkrát na ostro, tak som si tam poprilepoval par ťahákov...nie som ako spevák z Menace, ktorý mal teraz pred sebou v Prahe stále všetky texty v zošite. Distro nie je žiadna sláva, ale je to v pohode, neberiem to nejako smrteľne vážne, je to skôr taký koníček. Ale vydavateľstvo sa teraz celkom pekne rozbehlo...klop klop na drevo...
Revo : Tetovanie ma fascinuje. Nemám rád tie načančané farebné pičoviny typu Harley Davidson a ani tie tieňované gýče. Mám rád porádne basmanské kerky – rozpité a nepresné lebky, kotvy čo sa vytetujú v najebanosti na nejakom žúre. Tie hovoria o živote. Také ktoré ti vytetujú v sterilnom štúdiu podľa nemeckého katalógu za 10 000, také hovoria o hovne. Pírsingu som neprišiel na chuť.

 - 22. Pár ľudí by zaujímalo čo znamená „A“ v názve kapely, znamená to anarchia ako pojem rebélie a punku alebo má to nejaký hlbší význam?
Koňýk :
Má to veru veľmi hlboký význam, až taký hlboký, že vám to tu neviem len tak v skratke vysvetliť. A aj tak by ste to ťažko pochopili...

 - 23. Ešte na záver mi nedá neopýtať sa aký je váš najzaujímavejší alebo najpikantnejší zážitok, ktorý sa vám v kapele alebo na koncerte prihodil?
Revo :
Môj najpikantnejší zážitok hádam bol, keď som v Budapešti skočil do publika, ktoré tvorilo asi päť znudených týpkov. Vzápätí som sa vrátil na pódium, ale za bicie. Potom ma odviedli.

 - 24. Vďaka Vám za rozhovor (že konečne budeme mať rozhovor aj z nejakou inteligentnou kapelou haha :-}
Koňýk :
Nie, že vďaka, kamaráde...keď sa objavíš niekde na koncerte, tak pekne zacaluješ pivo a nechápem co je ti na tom smiešne, že inteligentná kapela? (no sám si mi povedal, že konečne budem mať rozhovor aj s inteligentnou kapelou
J ) 

- P.S. chceli by ste niečo povedať ľuďom cez náš zin, ktorý ho budú čítať? 
Koňýk :
Nie. Už som tých blbostí nakecal dosť!

Poslal Autor: Miro - Poprad [Real Enemy zine]

 Hore | Späť