(2.6.2004)
ZÓNA  A  NA  UNITE FESTE  2004

   Už asi pred pol rokom, možno je to ešte viac, nás Tomáš Tiger pozval na tento festival.

   Dosť som sa na neho tešil, lebo koncerty v Prahe sú vačšinou fajn, máme tam veľa dobrých kamarátov, známych, popijeme s nimi ,pokecáme, bude zábava a sranda ako obyčajne. Od začiatku sme vedeli, že tam bude hrať aj silne ľavicovo orientovaná talianska kapela Los Fastidios, ale napriek tomu, že nesdieľame ich politické názory, nemáme s tým problém.  Naopak: pred niekoľkými, asi 6 rokmi, nás ich spevák Enrico pozval hrať do Talianska, všetko bolo v pohode. Rozprávali sme sa aj o komunizme, anti komunizme, fašizme a ďalších ožehavých témach... Vymenili sme si aj nejakých 50 cd do distribúcie... Vieme, že v Taliansku je to trochu iné, reálny komunizmus nezažili, jeho idei sa počúvajú isto pekne, lenže my si ešte pamatáme, že tá realita bola diametrálne odlišná.

   Do Stromovky sme dorazili asi o 18:00 a už keď sme si prinášali aparatúru upozornil ma nejaký človek, že proti nám AFA a redskini chystajú akciu. Hovorím: „Čo!? A prečo? “ Že kvôli tomu, že sme hrali pred mesiacom so Squadom 96 a hrali sme na krste Judenmordu. Zdala sa mi to byť len ďalšia fáma a keďže som už podobných ohovárčských hovadín počul za tie roky hromady, kašlal som na to. Keď mi to ale prišli povedať ďalší 3 ľudia, tak som sa na to spýtal Šrouba a ten mi potvrdil, že o tom počul. Chcel som aby ma za nimi zaviedol, že si to s nimi skúsim vydiskutovať, lebo si žiadneho fašizmu v Zóne nie som vedomý. Bol som v tom, že títo /nazvime ich odporcovia Zóny/ sú inteligentní ľudia, s ktorými sa dá normálne rozprávať. Myslel som si, že proste naleteli na nejaké prekrútené internetové ohováračské sračky dákych zakomplexovaných úbožiakov. Že im poviem, že to tak nie je, všetko im vysvetlím a hotovo. Šroub mi povedal, že nech za nimi nechodím a keď budú počas koncertu problémy, tak im mám dať do ruky mikrofón, pozvať ich na pódium, aby povedali svoje výhrady, ja im na to odpoviem a bude.Teraz som rád, že ma za nimi nezaviedol. Asi by som neskončil moc dobre.

   Los Fastidios dohrali svoj nadupaný set a už počas prípravy našich aparátov začali na chalanov „odporcovia“ skandovať niečo ako „fašista! fašista!“ a hádzať na nich plastové poháre s pivom. Po krátkej porade sme sa rozhodli, že vyjdeme na pódium, pár vetami skúsim vysvetliť „problematické témy“ a zahráme. Veď nejaké tie spŕšky od piva a zásahy plastovými pohármi znesieme. Stihol som povedať necelé 2 vety, keď som dostal do chrbta riadny zásah stoličkou /tá bohužiaľ nebola plastová,ale masívna drevená/. Odporcovia /ich počet odhadujem na 30-40,ale môžem sa mýliť/ sa začali tlačiť na pódium a veru vôbec nevyzerali, že by sa s nami chceli rozprávať nejako ináč než pomocou pastí a kopancov.

   O takýto dialóg samozrejme nestojíme a mizneme v backstage.

   Musím priznať, že som bol dosť prekvapený výzorom „odporcov“. Čakal som dready, dlhé vlasy, brady. Ale títo ľudia mali vačšinou holé hlavy, nabúchané telá z posilovní a preparátov, značkové oblečenie Umbro a Lonsdale. Keby mi nikto nepovedal, že to je AFA, dal by som ruku do ohňa, že to sú nacisti. Prepuká trochu chaos, ako v zákulisí, tak na pódiu. Niekto za mnou prichádza, že ma odporcovia vyzvali, aby som išiel na pódium odpovedať na ich otázky. Ďalší ma od toho ale odrádzajú, že je to nebezpečné, odporcov vedú vraj týpkovia, ktorí sú majstrami Čiech v kickboxe a kung fu. A že jednou ranou dokážu zabiť človeka. Verím. A nebol by som rád, keby to predvádzali zrovna na mne. Onedlho sa jeden z „vodcov“ odporcov objavuje v šatni. Pokúšam sa mu vysvetliť, že informácie ktoré má, sú buď značne skreslené, prekrútené, alebo úplne vymyslené.

   On povedal, že tie informácie má od svojich dobrých kamarátov, verí im, nie mne a že vysvetlovať môžeme koľko chceme, odporcovia nás dnes vystúpiť nenechajú. Po ďalšom chaose a príchode polície, prichádza Tomáš s návrhom, že teraz zahrajú Skarface a uvidí sa aká bude situácia. Ak sa trochu ukľudní, pôjdeme hrať na záver. O.K. Polícia nás chce ale eskortovať preč. Že nech si zbalíme aparáty a ideme. To samozrejme rezolútne odmietame. Koncert výborných Skarface si však moc nevychutnáme, debatujeme s ľuďmi v hľadisku. Len za mnou prišlo najmenej 30 ludí, aby sme určite hrali, mnohí hovoria, že sa za nás v prípade problémov postavia. Tak hovorím Tomášovi, že po Skarface ideme na to.On ale povedal, že už nemôžeme, akcia je povolená len do 22:00. Polícia by to aj tak ukončila. Tak nám zostáva len popíjanie a debatovanie pri stánkoch ešte asi 2 hodiny a potom vyrážame na ubytovňu. Pekný večer za nami.


   Nikdy som sa nezúčastňoval žiadnych internetových debát, nečítal som žiadne diskuzie a aj domáce /československé/ punkové stránky na nete navštevujem veľmi zriedkavo, v podstate len keď si chcem pozrieť nejaký koncert. Nijako mi toto „médium“ neprirástlo k srdcu. Je to určite aj generačný problém, ale hlavne mi vadí tá chladná anonymita, ľudia často surfujúci, chatujúci a čo ja viem ako sa to nazýva, žijú často len v nejakom virtuálnom svete. Veľakrát sa vydávajú za niekoho iného, alebo za niekoho kým by chceli byť. Mnohokrát ide o úbohých lúzerov, ktorí si na nete roznášaním špiny liečia svoje komplexy menejcennosti. Pamatám sa ako mi Mišo Kaščák /organizátor festivalu Pohoda/ zhrozene telefonoval,že „Koňýk,prečo si písal do diskuzie,že Pohoda je na piču,že už tam nikdy nebudete hrať?“ Ja,že:čooo? A toto nebolo samozrejme jedinýkrát čo sa za mňa niekto vydával.Internet je na diskuzie absolútne kokotské médium. A ja sa teda s nejakými anonymnými a imaginárnimi ľuďmi baviť nemienim. A preto, keď mi aj niekedy nejakí ľudia hovorili, že na nete čítali, že Zóna sú fašisti, rasisti, kašlal som na to. Len som sa smial a mykal plecom. Vidím, že som silu tohto média podcenil.1000 krát opakované dezinformácie, polopravdy a úplné lži sa na nete zrazu stali svatou pravdou bojovníkov za ideálny svet. Tak sa teraz pokúsim vysvetliť najviac omielané prekrútené faktá na tému Zóna A = rasizmus, fašizmus, nacizmus...


1, KONCERTUJEME S NACISTICKOU KAPELOU SQUAD 96.

   S touto punkrockovou kapelou sme hravali  pomerne často v polovici 90tych rokov, keď nám koncerty vybavoval Petr Rúžička. V tej dobe s nimi hrali absolútne všetky československé punkové kapely, hrali na najvačších punkových festivaloch ako Trutnov a pokial viem, nikto s nimi nemal problém. Potom sa tuším rozpadli a pár rokov sme o nich nič nepočuli. Na 25.10.2003 nás Rampich pozval na koncert do Plzne. Ísť taký kus cesty kvôli jedinému koncert sa neoplatí, tak som zavolal Petrovi Ružičkovi, či by nám nezohnal nejaký koncert. Vybavil nám na 24.10.2003 Jablonec. A s nami, že bude hrať Squad 96 v novej zostave a Degradace. Tešil som sa,lebo Degradaci máme veľmi radi. Koncert bol bez problémov, zo Squadu som videl asi 3 pesničky, a ak si dobre pamatam, tak bubeník, alebo basák vyzeral ako hippie. Absolutne nič nenasvedčovalo tomu, že by sa jednalo o nacistickú kapelu! V publiku som nevidel žiadne hajlovačky ani náckov.
   Onedlho, niekedy ku koncu roka sa začali šíriť reči, že spevák Squadu je fašista.
   Neviem, nikdy sme spolu nejaké politicke debaty neviedli. Samozrejme, že Zóna ale nechce hrať s kapelami podobného razenia a tak, keď nám Petr vybavoval ďalší koncert a hovorí: „Šoupnu vám tam ňákou předkapelu.“, tak hovorím: „O.K., ale nie Squad, prosím ťa, hovorí sa, že to sú nacisti, či čo.“ On odpovedal niečo v zmysle: „Jasně, neboj se, Láďa (Budz) dělá věci který jsou s punkem neslučitelný, tak jsem s nima už skončil.“ My tiež.


2, ZÓNA A HRALA NA KRSTE /KONCERTE/ NACISTICKEJ KAPELY JUDENMORD

   Existujú aj iné verzie tejto správy: Zóna hrala na oslavách narodenín nejakého člena Judenmord. Je to samozrejme úplná pičovina. Pravda je taká, že Zóna nikdy na žiadnom koncerte s Judenmord nehrala. Ani na žiadnych oslávach narodenín členov Judenmord. Ani na krste a ničom podobnom. Nikto z nás ani nikdy na žiadnom koncerte alebo oslavách, krste, narodeninách Judenmordu nebol. Je ale pravda, že táto kapela nahrala na svoje cd náš song Cigánsky problém. Dozvedel som sa o tom až keď bolo to cd vonku. A radosť som z toho nemal žiadnu, verte, neverte.


3, ÁNO,UŽ SME U TOHO: CIGÁNSKY PROBLÉM, VEČNÝ PROBLÉM...

   Nehráme túto pesničku asi od roku 1991, nikto z ostatných 3 členov Zóny ju nehral. Komu to nestačí,tomu pripájam ešte svoju poznámku, ktorú som napísal do bookletu reedície Potopy z roku 2002, kde je táto skladba uvedená ako „skrytý bonus“:
   „Rozmýšlal som dlho, či sem toto vôbec dávať, pretože je pravda, že je to pesnička problematická.Má svojich odporcov, ale aj veľa priaznivcov a na koncertoch je to asi stále naša najžiadanejšia vec a to aj napriek tomu, že ju už asi 10 rokov nehrávame. Časovo ale spadá do tohoto obdobia, je to súčasť našej histórie a tak tu je, aj nie je. Ináč základ tohto kontroverzného songu som zložil ešte v Paradoxe v ´84tom. Nedarilo sa mi ho ale dokončiť, pretože som nechcel, aby to bolo nejaké extra proticigánske. Chcel som, aby to bola hlavne kritika štátneho prístupu a zvýhodňovania tejto svojráznej menšiny. Po 4 rokoch som napokon svoj koncept ukázal Elvisovi a ten ho dotvoril do konečnej podoby. A treba priznať, že sa nám to v tej dobe páčilo. Všetkým.“ 


4, ZÓNA A  POŽIČIAVALA APARATÚRU KRÁTKEMU PROCESU...

   Je  pravda,že Krátky proces na jednom /jedinom/ koncerte ,asi v roku 1993 hral na našich bicích /nie na aparatúre!/. Bez nášho vedomia im ich požičal náš vtedajší menežer B.Z., ktorý bol vtedy dramaturgom v kultúrnom dome Kamel, kde sme skúšali. Skúšali sme tam zadarmo a tak sa stalo bežnou praxou, že keď nejakej tam účinkujúcej kapele niečo z aparatúry „odišlo“ alebo chýbalo, B.Z. zbehol do pivnice a doniesol to z našej skúšobne. Tentoraz bicie naložili a odviezli do Záhorskej Bystrice. Keď sme to potom B.Z. vyčítali, hovoril, že sa snažil dovolať Mikkovi, ale nezastihol ho, že ho o zapožičanie požiadal dáky kamoš, že on sám nevedel, že to je pre K.P. Spoluprácu s B.Z. sme v priebehu pár dní ukončili. Zóna A nikdy nehrala s Krátkym procesom.

5, KOŇÝK SA KAMARÁTI S NACISTAMI, CHODÍ S NIMI NA PIVO...

   Áno,poznám sa s niekoľkými staršími týpkami, ktorí ešte za komunistov a na začiatku 90tych rokov začínali ako punkáči, alebo ako Oi! skins. Všetci starší punkáči ich poznajú. Podľa mňa je ale tvojím kamarátom ten, s ktorým sa pravidelne stretávaš ,voláte si, si s ním v nejakom kontakte.Ja som s týmito ľuďmi veľmi zriedkavo, raz za rok, za dva. Že stretneme sa náhodou niekde v meste, hodíme reč o našich starých známich, keď je čas, tak dáme 1 pivo. Sú to takí kamaráti z minulosti.Alebo skôr bývalí kamaráti.Rozhodne ich spoločnosť nevyhľadávam.


   Čo dodať? Vôbec sa mi nepáči, že musím písať takéto vyhlásenie, či čo je to. Je to ako keby niekto napísal niekde v meste na múr: “Emil je zlodej, vrah a znásilňovač!“ Emil by o tom nevedel, alebo, keď by sa mu to donieslo, by si povedal, “čo je to za debilov, čo píšu takéto kokotiny,že ich to baví“ a kašlal by na to. No a po čase by prišla polícia “Emil, zatýkame ťa za krádež, vraždu a znásilnenie“ Ako to, prečo? „No veď hen tam to bolo na múre napísané, ty si sa proti tomu neohradil, tak je jasné, že si tým vrahom a zlodejom.“ Takúto logiku používajú títo géniovia.

   Myslím si, že tí ktorí nás poznajú a veria nám, nikdy neverili žiadnym ohováračským sračkám. A tí, ktorí nám neveria, nám veriť aj tak nebudú. Zóna vždy bola, je a bude o slobode. O slobode v hudbe, v obliekaní, v názoroch, v politike, vo všetkom... A takisto bola, je a bude vždy proti diktatúram, ktoré sa snažia túto slobodu obmedzovať. Či už ultrapravicovým alebo ultraľavicovým. Ale že by sme proti nim zase nejako bojovali násilím, tak na to nemáme ani silu, ani chuť. Nie je to náš štýl. Sme za toleranciu rozdielnych názorov, za dialóg. Nikdy som netvrdil, že len tá moja pravda, je tá pravá. Viem počúvať a rád počúvam inteligentných ľudí a názory druhých sú pre mňa obrovským obohatením. O spúste vecí mám spústu pochybností. Neverím ľuďom, ktorí ponúkajú jednoduché riešenia na  zložité problémy. Ak by som sa mal stretávať len s ľuďmi, ktorí majú na všetko rovnaký názor ako ja, sedel by som doma sám. Ak by sme mali hrať len s kapelami, ktoré majú rovnaké názory ako my, hrali by sme len sami v garáži. Čo hrali, mohol by som si akurát tak sám doma spievať, lebo ani v rámci kapely nemáme na všetko identické názory.

   Toto by sa určite páčilo ultraradikálnym skinheadom z oboch strán spektra - Punkové kapely nebudú hrať vôbec. Existovať budú len ideologicky čisté ultrapravicové a ultraľavicové kapely, ktoré budú hrať pre ideologicky, rasovo alebo triedne čisté publikum. A po koncerte odpochodujú vo svojich uniformách v trojstupe domov.

   Na záver sa chcem poďakovať všetkým tým ľuďom, ktorí na nás na Unite Fest prišli, zaplatili vstupné, podporovali nás, skandovali a riskovali svoje zdravie v hádkach a potýčkach s touto násilnickou netolerantnou bandou. Musím sa ospravedlniť, že sme vo svojej dobromyselnosti /naivite/ nie, že podcenili, ale ani vôbec nerátali, že by k niečomu podobnému mohlo dojsť. Musíme si asi dávať vačší pozor na to, s kým hráme. Nie kvôli tomu, že by sme mali my nejaké problémy s týmito kapelami, ale preto, že takéto radikálne kapely lákajú aj primitívne, netolerantné a násilnícke živly, ktoré my teda mať nechceme, ani na koncertoch ani nikde inde!  Jebal ich chorý somár! 

Autor: Koňýk
v Bratislave 2.6.2004

 Hore | Späť