(10/96)
Nie sme na šrot, sme v životnej forme!
(www.Spark.cz)

Žijúca legenda slovenského punku Zóna A, ktorá hraje už od roku 1984, vydala tri dlhohrajúce albumy ("Potopa" - 1990, "Nie je to také zlé" - 1993, "Útok na špicu hitparády" - 1994), zvečnila sa na niekľkých kompiláciach a koncertovala s UK SUBS, VIBRATORS, tento rok prišla so štvorkou "V životnej forme". O novom albume a iných veciach sme sa porozprávali so spevákom Koňýkom.

- Prečo ste nové album pomenovali "V životnej forme" ?
- Mali sme koncert v Znojme. Pred nami hralo asi päť kapiel, nemali sme čo robiť, tak sme samozrejme pili. Pili sme pili až sme boli tak opití, že sme skoro netrafili na pódium. Nakoniec sme pódium našli, ale pretože sme sa naň štverali trochu divne, diváci na nás pokrikovali, tí sú na šrot, tí nemôžu hrať atd., a vtedy padol ten výrok, "My nie sme na šrot, my sme v životnej forme". Je to myslené ironicky.

- Novinka vyšla v Monitore. Ako ste spokojní?
- Zatiaľ sme velice spokojní, prístup je  veľmi dobrý. Človek, ktorý to má na starosti, nejaký Jaroslavík, je výborný, stará sa o to. Jedinou muchou na našej spolupráci je asi iba to, že sme nedostali žiadne "promoušny".

- Novinku ste natáčali v štúdiu Bonton, bývalý Opus. Nechceli ste vyskúšať nejaké iné, menšie štúdio.
- To štúdio je dosť malé. Minule sme hrali, to sme natáčali cédečko "Nie je to také zlé" pre Ružičku, v malom, horšie zariadenom štúdiu a neboli sme spokojní zo zvukom. A teraz to bolo dobré, so zvukom sme absolútne spokojní, ťažko by sme spravili lepšie.

- V poslednej skladbe "Ľudia v pohybe" je počuť trubku, trombón, klávesy.
- Tá pesnička je taká ska, taký skapunk, tak sme ju potrebovali oživiť, podfarbiť,...

- Poskytol vám Monitor možnosť natočiť klip?
- Máme natočený jeden klip. Máme ho natočený práve k tej poslednej pesničke. Už bol dokonca v Slovenskej televízii, ale v Čechách zatiaľ nie, tam to je drahé, chce to prachy.

- Môžeš klip popísať ?
- Odohráva sa vonku, na ulici, na nádraží.

- Väčšina textov na novinke sa drží tém: punk, sex a pivo, už vám nie je osemnásť, nechceli ste zabrúsiť do vážnejších tém ?
- Ani nie (smiech). Máme tam témy, ktoré sme tam mať chceli. Nechceme zostárnuť, stále mladí a punkoví, i keď to už tak nie je úplne pravda, ale my sa tak chováme, ako by sme boli o päť rokov mladší, tak máme aj takú hudbu, nechcem to meniť.

- Čo pre teba znamená slovo punk ?
- (Ticho) ... to je nejaká divná otázka.

- Myslím tým hudbu, životný postoj...
- Hlavne je to hudba, ale aj postoj k životu, samozrejme nie sme taký punkeri, že by sme nikde nepracovali a tak. Hlavne je to hudba, ale aj názory, názory na všetko, názory máme tiež punkové. Ale dajme tomu, keď nás uvidíš v práci, povieš si samozrejme, že je to niečo úplne iného ako to, o čom spievame. Kapela nás vôbec neuživí, tak sme si museli vytvoriť "druhú tvár" z čoho máme občas veľké problémy, pretože v tej robote je to fakt strašné.

- Koncerty a predaj dosiek vás teda neuživí ?
- Vôbec nie, ani náhodou.

- Ako sa pozeráte ako starší punkeri, čo už majú niečo za sebou, na súčasnú neopunkovú vlnu ?
- RANCID je veľmi dobrá kapela, ale ostatné, čo ja viem, GREEN DAY, OFFSPRING, nie sú nič moc. Ale stále si myslím, že je dobre, že tu taká hudba je, som oveľa radšej, keď takú hudbu počúvam v rádiu a v televízii, než počúvať nejakých černochov - nejaký rap...

- Čo si myslíš o EPITAPH Records ?
- No, dobré. Ja mám radšej mladý anglický punk, ale myslím že BAD RELIGION sú super kapela.

- Išli ste do Prahy sa pozrieť na comeback SEX PISTOLS ?
- Jasné, celá kapela. Išli sme tam so zmiešanými pocitmi, že je to taká povinnosť, že nevieme, ale bolo to super, ten koncert bol úplne super.

- Máte na slovenských koncertoch problémy so skínmi ?
- Nemáme, pretože na také koncerty nechodia. V Poprade bola nejaká bitka, ale nám sa vyhýbajú

- Ako trávite čas ? V práci, v krčme, na skúškach ?
- Skúšky nemáme skoro vôbec, tak raz za tri mesiace. Nás nebaví moc skúšať. Chodíme do krčmy na pivo. Ja predovšetkým počúvam hudbu, stále mám nové cédečka, stále ma doma čaká hromada punkových albumov, ktoré musím počúvať.

- Plánujete ďalšie turné na podporu novinky ?
- Nie, skôr piatky, soboty, pretože v práci máme problémy, stále pracujeme, tak hlavne víkendy.

- Stále spolupracujete s Rúžičkovou agentúrou ?
- jasné, zariaďujú nám koncerty. Sme s ním spokojný.

- Môžeš pár slovami zhodnotiť vaše staré albumy ? Debut "Potopa"
- No nájdu sa tam dobré pesničky, ale album vznikal v takej zlej dobe, nevznikal v dobrej atmosfére, nevznikala v dobrom štúdiu. Nie je zlý, ale mohol byť oveľa lepší.

- Druhý album sa volal "Nie je to tak zlé"...
- To bolo obdobie, keď to chcel Leďo posunúť troška iným smerom, trochu novšej vlny a tak. Bolo tam niekoľko experimentálnych pesničiek, ja som proti tomu bojoval, ale pretože to bolo v tej dobe, tak sa mi to podarilo len čiastočná povyhadzovať tje pesničky. V štúdiu bol horší zvuk, nie sme úplne spokojní.

- Výberovka "Útok na špicu hitparády"...
- To sú jednoducho pozbierané pesničky zo starých demáčov. Je to také aké to je. Je to skôr pre skalných fanúšikov...

Autor: Radim Václavek a Vláďa Tříškala
Prebrané z Sprak 10/96

 Hore | Späť