(25.2.2004)
Zóna A si zanadávala v nahrávacom štúdiu

(Sme)

   "Nie, nie, nie/Ja s tebou byť nechcem,/Nie, nie, nie/Ja ťa nemám rád/ Nie, nie, nie/Presný dôvod neviem," ozýva sa z nahrávacieho štúdia v bratislavskom Dome kultúry Zrkadlový háj, kde punkrocková skupina Zóna A dokončuje album.
   V miestnosti vládne pokoj, Rytmické podklady sú už na páse, začínajú sa nahrávať vokály. Vyhľadávaný zvukár Ivan Minárik na jednom z monitorov zaznamenáva  zvláštnu krivku Koňýkovho hlasu, druhá obrazovka nepretržite sťahuje fotografie z pornografických stránok.
  "Pripravili sme osemnásť pesničiek, z ktorých asi pätnásť sa dostane na album. Neviem, ktoré vypadnú, ale rátam s tým, že sa ešte pre ne budeme hádať," hovorí pre SME šéf Zóny A. S pivom v ruke vedľa na gauči odpočíva gitarista skupiny Martin Revický alias Revo, rytmická sekcia - basgitarista Lump a bubeník Miko majú voľno.
   Ak nepočítame rôzne výberovky z osemdesiatych rokov, bude to už piaty radový album skupiny, ktorá položila základy punkrocku na Slovensku. Novinka bude obsahovať potenciálny nový hit Chleba. Pieseň o tom, že všetko v tomto štáte je na p..., kapela úspešne odohrala napríklad na poslednom festivale Pohoda.
   "Vymysleli sme ju ako odpoveď na punkové skupiny, ktoré stále nadávajú fuck off police, fuck off system. My sme urobili svoju verziu a pridali sme k nej ša-la-la-li, šubadu-šubidu," smeje sa spevák, ktorý svoju punkovú uniformu neskladá ani v štúdiu.
   Po odchode Leďa, spoluautora podstatnej časti repertoáru, ktorý skupinu opustil pred dvoma rokmi, zodpovednosť za nové skladby padla na Reva (Morbid Pig, Ex-Tip, Princovia). "Ľudia tvrdia, že príchodom skupina získala nové gule," vysvetluje Koňýk a dodáva: "Aj teraz väčšinu hudby skladá gitarista, pesničkami na nový album sme však prispeli všetci. Teraz tvoríme oveľa kolektívnejšie."
   Zóna A sľubuje viac prekvapení, ku ktorým možno prirátať aj výbornú coververziu hitovky Já českého Olympicu a skladbu Bratislavské dievčatá, ktorú hráva punkrocková skupina Lord Alex, kde pôsobil pred príchodom do Zóny A.
   Po zlých skúsenostiach s veľkým vydavateľom sa skupina rozhodla vydať novinku na vlastnej značke Inflagranti Records. Mala by vyjsť v máji, v čase dvadsiateho výročia skupiny, "Je lepšie, keď máme všetko v rukách a nemusíme sa prizerať nezmyselným marketingovým ťahom firmy. Súvisí to s punkovou etikou do it yourself - urob si sám obal, navrhni plagáty, postaraj sa o distribúciu."

Autor: Peter Bálik
Prebrané z denníka SME 25.2.2004

 Hore | Späť