(Október 1997)
ZÓNA A - Krátky rozhovor realizovaný pre Worst.č.2

(www.toutankeupon.com/worst/)

 

Krátky pohľad smerom na východ, aby sme vám predstavili slovenskú skupinu Zóna A. Aby sme si propomenuli ich prvý koncert vo Francúzsku v čase Brutónskeho festivalu v marci 96 so SPECIAL DUTIES, RED FLAG 77, MASS a inými regionálnymi účastníkmi, rozhodli sme sa nadviazať s nimi kontakt, aby sme vám ich predstavili a spoznali ich mienku o východoeurópskej scéne a ich dojem z Francuzska. Zóna A sa vytvorila v apríli 1984 na Slovensku. Táto punk-rocková skupina sa teda nezrodila včera, hoci z doby komunistického režimu zostalo iba niekoľko kaziet demo, ktoré si vyrobila samotná skupina. Leďo je gitarista/skladateľ a Koňýk spevák/textár. Hrávali spolu už v prvej skupine nazývanej PARADOX od 1980 do 1984. Po zmenách r.1991 s pripojili basista Lump Čupe a bubeník Miko zo skupiny LORO ALEX. Odvtedy, viac menej pravidelne, produkovali 3 albumy v ktorých slovenský jazyk v štýle punk-rock pod anglickým vplyvom typu 77 urobil zo Zóny A originálnu skupiny. Koňýk odpovedal na niekoľko otázok:


- Worst: Prečo je tak veľký výskyt v zahraničných vydavateľstvách?
- Koňýk: Najmä sme sa záčastňovali na kompilátoch (nie menej ako 9) a vydali niekoľko EPs, lebo Čechoslováci sa nezaujímajú o SUPPORT VINYL. Ale naše albumy vychdzajú vo vydavateľstvách českých a slovenských.
 

- Worst: Aký je obsah vašich textov?
- Koňýk: Je ťažké hovoriť o našich textoch, lebo máme veľký počet piesní týkajúcich sa početnýc námetov. Niektoré sa objavujú znovu, obzvlášť nečinnosť mládeže, určitá myšlienka jednoty na spôsob "If the kids are united". Máme tiež piesne FUN, ktoré hovoria o slopaní a punkáčoch.
 

- Worst: A politika v tom všetkom?
- Koňýk: To nás nezaujíma. No skutočnosť, že sme tak dlho žili v komunistickom režime v nás vzbudila odpor voči tekému režimu (politike). Mimochodom, my nemáme angažované piesne, okrem niekoľkých proti vláde a jej politikom.
 

- Worst: Ako to prebieha s politickou mocou, cenzúrou?

-Koňýk: Nemáme problémy ani s políciou, ani s cenzúrou. Iba keď použijeme v televízii "fuck" a pod. vystihnú tieto slová.
 

- Worst: A čo možno povedať na vývoj hnutia PUNK v Čechách a na Slovensku?
- Koňýk: Hnutie PUNK bolo veľmi silné pred a po revolúcii, ale medzi 1992-1994 upadlo. Dnes mladí počúvajú rovnakú vlnu PUNK "made in Epitaph" ako mladí na západe.
 

- Worst: Je ťažke produkovať platne vo vašej krajine? A robiť koncerty?
- Koňýk: Produkovať 45-obrátkovú je, myslím si, dosť jednoduché a nie veľmi drahé. Podobné je to pri organizovaní koncertu. Skutočne veľký problém, s ktorým sa u nás
stretávam je fakt, že publikum nemá peniaze: ľudia si nadšej napália na kazety platne, ktoré si potom vymieňajú. Vstup na koncerty musí zostať prijateľný. Preto dostávajú skupiny menej peňazí za vystupovanie.
 

- Worst: Aký je váľ hudobný vkus, čo vás ovplyvňuje?
- Koňýk: Ovplyvňuje nás hlavne punk 77. Ale oživenie-le revival punk/oi a niektoré skupiny "novej vlny" také ako STRANGLERS alebo LORDS OF THE NEW CHURCH nás
ovplyvňujú tiež. Máme radi tiež ADICTS, BOYS, THE RKOMONES, SHAM 69, COCK SPARRER, BUZZCOCKS, THE VYBRATORS, GUTTERSNEPES, THE
PROFESSIONALS, ...
 

- Worst: Výber harmoniky do vašich niektorých piesní pripomína hudbu vašej krajiny?
- Koňýk: Je to pravda. Mali sme harmonikára od 1988 do 1990, ale bolo to hudobné plus. M& sa nezaujímame o tradečnú slovenskú hudbu.
 

- Worst: Môžete nám porozprávať o iných českých a slovenských skupinách?
- Koňýk: Na Slovensku sú iba miestne skupiny bez albumov s výnimkou skupiny Hasiaci prístroj, ktorá hrá punk´n´roll a Davová psychóza, ktorá vydala veľmi dobrý album punk v r.1991, ale ktorá dnes hrá HARDCORE. Naopak v Českej republike existujú početné výborné skupiny ako E!E, ZNOUZECTNOST, SPS, TRI SESTRY, VISACI ZAMEK, F.P.B. a nová skupina SQUAD 96.
 

- Worst: A čo sa týka vydavateľstiev?
- Koňýk: Najznámejšia je nezávislé punkové vydavateľstvo ANK RECORDS, naše druhé LP je vydané ostatne práve tam. TRI SESTRY, VISACI ZAMEK a my sme teraz na Monitor Records, EMI. Nemáme dojem, že sme pod kontrolou vydavateľstva. Vydavateľstvo sa skladá z 3 osôb. Riaditeľ má 23 rokov a necháva nás robiť to, čo chceme, bez kontroly.
 

- Worst: Existujú rozdiely medzi Slovenskom a Českou republikou?
- Koňýk: Sú značné. Česká republika je orientovaná viac na západ, je tam viac koncertných kaviarní, kde sa dá hrať, viac skupín a publika. Slovensko je protiklad: niekoľko sál, niekoľko skupín a málo publika.
 

- Worst: Existuje napätie medzi obyvateľmi týchto 2 krajín?
- Koňýk: Nejestvuje, okrem gebúľ extrémistov a politikov, najmä premiéra Mečiara, ktorý obviňuje čechov, že nás podviedli, okradli o zásoby zlata... Chcel by sa zbaviť zodpovednosti za zlú situáciu na Slovensku.
 

- Worst: A vy a táto politika?
- Koňýk: V Českej republike pankáči stále hovoria, že oni dožierajú politikov lebo sú za demokraciu západného typu. Tu na Slovensku je to odlišné. Musíme povzbudiť opozíciu (demokratov a socialistov) protivládne vytvorenej z koalície troch strán: HZDS (populisti, bývalí komunisti-nacionalisti), SNS (ultranacionalisti typu le Pena) a ZRS (neokomunisti). Veľmi pekná spoločnosť, však!
 

- Worst: Máte možnosť vidieť ostatné medzinárodné skupiny vo vašej krajine a za akýc podmienok?
- Koňýk: Všetky významné skupiny prichádzajú alebo prišli do Prahy: BAD RELIGON, GREEN DAY, SEX PISTOLS, RAMONES, EXPLOITED, TOY DOLLS, U.K. SUBS,  VIBRATORS, CHELSEA, SHAM 69 a skupiny menej známe ako RED LETTEL DAY a ANHREFN... Skupiny hrajú za ubytovanie, pivo, stravu a 200 - 300 mariek. Treba vedieť, že pivo stojí 0,5 marky a žranica nie je vôbec drahá. Navyše, myslím si, že publikum je veľmi dobré. Preto hráme často v Českej republike a okrem toho tam býva náš manažer.
Na Slovensku, to nie je rovnako dobré, ale minulý esiac sme hrali s PETER AND THE TEST TUBE BABIES. Bolo to skutočne výborné, každý bol spokojný. Počítame to zopakovať s 2 inými gigs: VIBRATORS a X-RAY SPEX... Predtým sme chodili často na koncerty do Viedne a videli sme tam COCK SPARRER, DICKIES, 999, CHELSEA, VIBRATORS, RED ALERT, U.K. SUBS...Ale rakúske publikum nemá toľko nadšenia ako české.
 

- Worst: Máte tvorivé plány?
- Koňýk: Nedávno sme realizovali jeden titul pre jednu EP "Europen Punk Oi Compilation" vo vydavateľstve Band Worm Rcds. Jedna z našich piesní je na "On the street", komplikácia CD od We Bite, rovnako ako predpokladaný titul na kompile od Teenage Rebel Rods. Máme tiež balík starých piesní zo zásoby. Možno vyjde jedno CD s našimi titulmi vytvorenými v dobe komunizmu. V tejto chvíli sa nepokúšame vydať nový album, lebo opakujeme iba 2x mesačne a to je málo. Do
prípravy nášho posledného albumu sme vložili 3 roky.
 

- Worst: Hrali ste v Bretónsku na jar. Ako sa vám páčil tento koncert? A čo povedať na problémy, ktoré prišli na konci (rozbroje v publiku)?
- Koňýk: Bol to skutočne skvelý koncert. Už RED FLAG boli veľmi dobrí, ale SPECIAL DUTIES "mi rovno vrazili facku"-bola to bomba! Naopak, skutočne si "necením" 3 francúzske skupiny, sú príliš hardcore pre mňa. Čo sa týka problémov na konci, neviem, čo sa vlastne stalo: niektorí hovorili o nacistickích skínoch, iní o ľavicových extrémistoch, ktorí zaútočili na všetkých skínov. No čo bolo dobré, že sa prestali biť keď sme prechádzali cez sálu a vynášali naše veci. Keď sme prešli, začali si znovu dávať na papuľu... Tento druh problémov je vzácny (ojedinelý) na našich koncertoch. Ale niekedy niekoľko
posratých hlupákov, niekoľko mladých nacistov robí bordel.
 

- Worst: Ceníte si, že ste hrali so SPECIAL DUTIES?
- Koňýk: Mám skutočne rád ich muziku a ich slová. Je to prekvapivé, lebo uprednostňujem všeobecne punk-roch zo 77 pred tracs z 82. Nikdy sme si nemysleli, že budeme
môcť ísť na koncerty takých skupín (počas komunistického obdobia sa nemohlo cestovať na Západ) a teraz hráme, rozprávame a popíjame s nimi. To je fantastické!
 

- Worst: A Francúzsko?
- Koňýk: Vašu krajinu mám veľmi rád. Ľudia boli sympatickí. Okrem toho si myslím, že si u vás viac cenia hardcore alebo EXPLOITED ako punk 77.
 

- Worst: Poznáte francúzske skupiny?
- Koňýk: Nepoznáme veľmi francúzsku scénu. Ako som videl hrali pred chvíľou. Francúzske skupiny, ktoré som videl hrali hardcor a ja mám radšej staré dobré skupiny 77. Jediná dobrá skupina z Francúzska je podľa mňa PLASTIC BERTRAND! Ha!Ha!... A určite GUNNERS af PKRK!
 

- Worst: Ako sa vytvorili zväzky medzi GUNNERS a vami?
- Koňýk: Nejestvuje spojenie medzi Zónou A a GUNNERS, je to oveľa jednoduhšie ako spojenie. Bruno Périn (basista z GUNNERSU) sa zamiloval do Mika, nášho bubeníka. Jediné riešenie, aby mohli byť spolu v posteli bolo, že naša skupina príde do Francuzska a tento brutónskygang pôjde na Slovensko alebo do Čiech. Dúfam, že táto láska bude trvať dlho.
 

- Worst: Je ľahké hrať pre nejakú neznámu skupinu vo vašej krajine?
- Koňýk: Treba, aby hrala so známou miestnou skupinou a pritiahlo sa publikum.
 

- Worst: Slovo na záver od Zóny A?
- Koňýk:Ďakumeme Brunovi Périnovi za všetku námahu. Miko mu posiela veľkú pusu. Ja posielam vrúcny pozdrav Sylvanne, peknej blondínke z Rennes.


Čakajú na distribúciu tohto 3albumu vo Francúzsku, vy sa môžete tešiť na ich EP, ktoré vydá Incognito Rcds, nemecké vydavateľstvo špecializované na punk-rock 77, u ktorého je predpokladaná 45-obrad. od NOTALENTS. Ahoj!

 

* Worst: www.toutankeupon.com/worst/

* Ďakujem za pomoc pri preložení: Saší z Partizánskeho

 Hore | Späť