(Jar 2003)
ZÓNA A - slovenska Punkova legenda

(www.zonaa.host.sk) (www.moloko-plus.de)


- Kedy, a jak to vsecko zacalo so Zonou A??
Korene ZONY A su asi v skupine Paradox,ktora vznikla v januari 1980,ja som tam spieval,Ledo hral na gitaru, Rasto Stiglttz na basu a makky pes bubnoval. Zo zaciatku nikto nevedel hrat na nic a nemali sme ani ziadne nastroje a aparaty. Bubenik buchal na plechovky od farby potiahnute svinskou kozou zo zabijacky, gitarista a basista hrali na akusticke spanielky bez akehokolvek zosilnovaca. Kazdym dnom sa ale nasa aparatura zlepsovala a asi po pol roku sme uz mali ake take aparaty vacsinou  robene zo starych radii. Pychou bol 12 wattovy 2 vstupovy zosilnovac made in DDR, cez ktory som spieval a hrala cez to aj gitara. Od zaciatku sme hrali punkrock a new wave. Najprv sme robili cover verzie ceskych a slovenskych interpretov v punkovej uprave a hrali sme samozrejme aj prebrate veci od Clash, Stranglers, Plastic bertand, Trio a podobne velmi rychlo sme zacali robit aj vlastne veci. Kapelu zabrzdil ale v oktobri 1980 moj odchod na 2 rocnu vojnu. Na vojne som vsak zlozil dost textov, posielal som ich Leddovi a chalani na ne robili hudbu. Tak sme po mojom navrate v oktobri 1982 natocili v pivnici prve demo.
Prvy koncert sme hrali na jar 1983. Na sutazi miestnych mladych kapiel sme dostali diplom  za najlepsie texty. Do jari 1984 kde sme Paradox rozpustili a zalozili Zonu A sme odohrali 14 koncertov a vydali dalsie 2 pivnivcne dema. V Zone sa ku mne a k Ledovi(gtr) pripojil Sveto Korbel(gtr), Ozi(drums) obaja ex EXtip a Brano Alex(bass). Hned prvy koncert ktory sme mali mat v lete 1984 policia zakazala a problemy s koncertovanim sa s nami tiahli az do zaciatku roku 1989, Koncerty boli zakazovane, prerusovane policiou. V roku 1985 s nami natocila slovenska televizia 20 min film, ten bol samozrejme zakazany a prvy krat v TV odvisielany az v r. 2002! Vdaka filmu sa ale dostali prvy krat do studia a nahrali 4 pesnicky, (ktore boli spolu s dalsimi skladbami nahratimi tiez v TV, pre dalsi film v r. 1989 vydane v r. 1994 na albume Utok na spicu hitparady). Zaciatkom  roku 1988 sme zo slupiny vyhodli Sveta, hlavne koli jeho drogovym uletom, ktore zacal zatahovat aj do hudby. V r. 1989 uz perestrojka umoznila castejsie koncertovanie. Vlete sme boli prvy krat v TV hitparade.

 

- Za prve, povedzte vase mena, vek a na ktore Instrumenty hrajete.
KONYK(41)-hlas, REVO(28)-gitara, LUMP (32)-basa, MIKKO(31)bicie
 

- Kedy vo vas objavil zaujem o Punk Rock a ako k tomu prislo??
U mna to bolo v aprili 1978 ked som pocul v rakuskom radiu White Riot od Clash. Rakuska stanica "03" v tej dobe pustala vela dobreho punkrocku a tak sa moje znalosti o punkrocku rychlo rozrastli. O pol roka som uz pocuval Punkrock ale vobec som nemal potuchy aky maju punkaci image. Az potom som uvidel v rakuskej TV Sex Pistols. A v r. 1979 som stretol prvych slovenskych punks. 

 

- Bolo to pre vas mozne dostat sa ku platnam zo zapadu? Mali ste vela kontaktov na zapad?
PLATNE SA VTEdy zhanali velmi tazko,ked mal niekto 10 LP uz to bola obrovska zbierka ktoru mu kazdy zavidel. Nam nosil sem tam platne Ledov otec,ktory bol lodnik na Dunaji a obcas chodil do Nemecka a Rakuska. Niekedy sa dali punkove LP zohnat aj na ciernych platnovych burzach,ktore sa konali v parkoch,ale policia ich casto rozhanala a tak sme sa museli stale premiestnovat.Punkeri mali vacsinou len kazety ktore si nahravali stale dokola,kvalita bola zvacsa mizerna.Kontakty na Zapad neboli ziadne,my sme cestovat von nemohli, punks zo Zapadu ku nam nechodili.Prvy kontakt na Zapad som mal az v r.1988,ked v Plzni hrali Toten Hosen,vymenili sme si adresy.Poslali mi platne,ja im nase demo.V r. 1989 sa to uz vdaka perestrojke zacalo s kontaktami rozbiehat.
 

- Kedy hrala Zona A prvi koncert, a kde to bolo? Pod akym menom ste hrali??
Prve 2 koncerty nam zrusila policia.Tak sme hrali prvykrat az v juli 1984 v kulturnom dome v Lamaci.Bolo tam asi 200 ludi. A hrali sme normalne ako Zona A.
 

- Co to znamena, Zona A, ten nazov??
Povodne sme sa chceli volat ANTI ZONA,ale ked sme prisli vybavovat prvy koncert,tak chlapik ktory to mal na urade na starosti nam povedal,ze slovo Anti,tam nemoze byt.Ze to znamena antikomunisticki a tak sme to skratili,ze A-Zona a lepsie to znelo ako Zona A.

- Povedzte nam nieco o zivote PUnk rockera za Kommunizmu v CSSR. Jak ste to zazili a urcite mate vela dobrychch pribehov, nejake nam povedzte!!
Teraz na to samozrejme spominame s usmevom,ale bolo to tazke.Policajti nam brali odznaky,opasky,naramky. Kto mal ciro,toho ostrihali,kto sa branil toho zbili.Casto prisli do krcmy Mamut kam sme chodili a povedali,tak tento stol vstavat,idete s nami.Na policii nas potom par hodin drzali,vypocuvali,pobrali nam "zavadne"veci,niekomu dali po papuli a zase nas pustili.Niekolko punkacov povyhadzovali aj zo skol a z roboty.Jedno pekne poobedie sme sedeli v Mamute v letnej zahrade pri stole asi 7 punkaci a pretoze bolo plne,sadol si ku nam na kraj asi 50 rocny dedinsky stryco ktory isiel evidentne z trhu,mal velku tasku a v kosi zivu hus.Dosli zase policajti,presli celu zahradu a potom prisli ku nam,ze" tento stol ,vstavajte, idete s nami."Tak sme vstali a isli,len stryco sedel a nechapavo pozeral."Nepoculi ste, povedal som cely stol!"Tak sa zdvihol aj stryco,zobral hus a sup uz sme boli v antone.Hus tam gagotala,my sme sa rehotali.Nacelnik policajtov im potom na stanici vynadal,ze preco toho stryca brali.Inokedy nas chceli zase zobrat a bol s nami velky bratislavsky rebel Pizo.Ked povedali,ze pojdete s nami,Pizo sa vzoprel vyskocil na stol a vykrikol: "ziveho ma nedostanete"odrazil cast krigla o stol a podrezal si hrdlo.Policajti vytiahli pistole,ale on zacal skakat zo stola na stol,krv striekala,vsetci ludia pozerali,ze co sa deje.Vtedy vyskocil na stol dalsi punkac Palo Dega a s vykrikom "Ani mna!" si vrazil do brucha noz.Policajti chvilu stali v nemom uzase,potom zastrcili pistole a zmizli. Nie je to moc vesela prihoda,ale obaja ju prezili.

- Co vas k tomu priviedlo zalozit Punkrockovu kapelu?
V komunizme si nemal vela prilezitosti robit NIECO.My sme si punkovu hudbu zamilovali a velmi sa nam pacilo aj to rebelantske oblecenie.Pamatam sa na to vzrusenie a skvely pocit ktory som mal ,ked som nastupil do elektricky a vsetci na mna prekvapene pozerali,lebo vidiet vtedy punka bolo velmi zriedkave.Myslel som si, to cumite aky som macher,co?Pacilo sa mi sokovat ludi,samozrejme ze sme v prvych rokoch po vzore Sida Viciousa nosili aj hakove krize.Ludom isli oci vypadnut.A mat punkovu kapelu to je predsa sen kazdeho punka.

- Jak sa organizovala Punk Rockova scena v 80tych rokoch v CSSR. Ktore boli hlavne skupiny a hlavne hlavy za vsetkym?
Bol velky rozdiel medzi ceskou a slovenskou scenou.V Cechach mal velku tradiciu underground ,vedeny hippikmi zo 60tych a 70tych rokov.Tito punkacom pomahali organizovat koncerty, podporovali ich a tak ceska scena bola velmi undergroundova.Hlavne ceske skupiny boli asi Visaci Zamek,Plexis,H.N.F.,Telex,Do Rady, Sanov,Tri Sestry,Zemezluc,Radegast a Znouzectnost. Naopak na Slovensku ziadny underground neexistoval,slovenske kapely vzdy tak trochu kolaborovali s tym statnym systemom,lebo ani nevedeli,ze by sa to mohlo robit inac.Po vzore Ventilu RG a ExTipu sme sa tiez zaregistrovali na Narodnom vybore a hrali sme sa s nimi na skryvacku.Pred koncertom som sa vzdy pekne obliekol,doniesol som im upravene ,alebo uplne ine texty na schvalenie,lebo inde nez v kulturnych domoch sa hrat nedalo.Vzdy sme vsak mohli hrat v jednom kulturaku iba raz.Potom sme sa premiestnili do ineho obvodu kde nas nepoznali a vsetko sa zacalo odznovu.Hrali sme aj v najvacsom bratislavskom Dome Kultury,ale to uz pod incognito nazvom Z.A.V roku 1986 sme rok nemohli hrat vobec,lebo uz nas vsade poznali. Skusil som teda zorganizovat undergroundovy koncert na internate Horsky park,ale kym sme stihli zacat hrat,obklucila nas policia.Zobrali asi 40 ludi,vypocuvali nas celu noc,bol som obvinovany z organizacie punkoveho povstania.Aby ma nezavreli a ostatnych clenov kapely nevyhodili zo skoly a roboty,musel som podpisat ze budem tajnej policii vzdy telefonicky hlasit,ked bude mat Zona koncert.Na Slovensku bola prvou kapelou ktora mala koncert ExTip.Dalej tu boli kapely Problem 5,Tlak,Krach,Barbus,Lord Alex a neskor Davova Psychoza.

- Mali ste vela Kontaktov aj v druhych krajinach, ci zapadnych alebo vychodnych, a hrali ste aj Koncerty mimo CSSR??
Kontakty moc neboli.V r.1986 nas pozvali hrat na velky polsky festival JAROCIN,ale ku kazdemu prisla domov policia,zobrali nam pasy,tak sme nemohli cestovat ani do socialistickych krajin.

- Jak ste prezili tu "sametovu Revoluciu"?
Samozrejme to bol fantasticky pocit.Ani som neveril,ze by sa niekedy nieco podobne mohlo podarit.Chodil som uz na prve demonstracie v 1988,jak v Bratislave,tak v Prahe.Hrali sme aj na velkych koncertoch na podporu revolucie v Bratislave a v Prahe.V Prahe bol v publiku aj Vaclav Havel.

- Je to pravda ze az revolucia vam umoznila realizovat vas prvy Album v Roku 1990?? Jak ktomu Albumu prislo? Povedz nam aj nieco o tej kompilacii "Punk's not dead".
Na Slovensku za komunistov nevysla ziadna punkova platna.Prvu ponuku na singel sme dostali koncom roku 88,ale trvali na tom,ze v pesnicke Pivo,ktoru chceli, musim zmenit text.Nesmie tam byt "na zvracanie". To som odmietol a zo singla nebolo nic.Prvu platnu sme teda nahrali az 5 mesiacov po revolucii.Predtym sme ale sami nahravali a rozsirovali 4 demoalbumy. Kompilacia"Punks not Dead"sa nahravala v juni 1990,po odchode 2 nasich clenov do Slobodnej Europy, sme sa potom asi pol roka museli volat len Zona,lebo oni nechceli aby sme mali nazov Zona A.Na tejto Lp je nasa kontroverzna pesnicka "Cigansky problem",niektori ludia si myslia,ze je rasisticka a tak ju uz vyse 10 rokov nehravame,lebo rasizmus samozrejme rozhodne odmietame.

- Myslim si, ze asi po Revolucii bolo uz mozne organizovat Koncerty, vydavat Platne atd., vzniklo nieco take ako nejaka nova scena u vas v Bratislave?
Ano, pomerne rychlo po nasom prvom albume vysli aj platne Slobodna Europa,ExTip a Davova Psychoza.Tento porevolucny boom bol velmi silny,po revolucii bol zrazu kazdy punkrocker.Nastastie to ale velmi rychlo vyprchalo a ludia sa dali na grunge,hard core a co ja viem co este.V r.1992 uz bol punk pomaly zabudnuty.
 

- Povedzte nam nieco ku druhemu Albumu ktory ste vydali.
Vydali sme ho povodne u malej indie firmy ANK.Jej majitel Petr Ruzicka,je velmi znamou postavou ceskej punkovej sceny,vlastne od zaciatku.V rokoch 1993-96 nam robil koncertneho manazera a vela nam pomohol.
 

- Ako vznikol Kontakt na Incognito Records zo Stuttgartu a k tomu singlu u nich vydanemu??
Vydali sme u neho 2 single.Objednaval som si od Barnyho platne,potom som mu poslal na vymenu nase a on nam navrhol,ze vyda singel,je to vyborny chlapik.Stale sme este s Incognitom v styku.Dneska som im prave zabalil velky balik platni ExTip.

- Mate vela moznosti hrat na zapade??
Hrali sme v Taliansku,Francuzsku,Svajciarsku,Rakusku a hlavne v Nemecku.Tam nas ludia uz celkom poznaju a hrame tam radi,lebo je tam dobra atmosfera ,dobra starostlivost o kapely a mame tam vela dobrych kamaratov. Radi by sme si zahrali v Britanii a v USA,ale tam su problemy s vizami,tazko by sme ich vsetci dostali.
 

- Jak ste vy videli rozpad Cesko- Slovenska, a ako sa to prejavilo na Punk rockovej scene??
Boli sme velki odporcovia rozdelenia a stale si myslim,ze Cesi a Slovaci su ako jeden narod,ale teraz mi to uz nejako nevadi,ved onedlho budeme spolu v europskej unii a tak to ma byt.Europa bez hranic.Na scenu to vplyv nemalo, spolupraca s cechmi je vynikajuca,mame tam viac koncertov nez na Slovensku a samozrejme ceska scena je ovela vacsia nez slovenska.

- Povedzte nam ake to je u vas v Bratislave, je tam daka Scena, kapely,atd., mozete tam vystupovat??
V Bratislave bolo velmi dlho ticho,boli roky ked sme boli prakticky jedinou punkovou kapelou tuna.V poslednych rokoch sa to ale poriadne zmenilo,je to vela novych skupin,vela starych znovu hra.Za mesiac su 2-3 koncerty,co pred 3 rokmi nebolo za cely rok.
 

- Povedzte nam o vasich dalsich Albumoch, ste s nimi spokojni? Mali by ste vydavat viacej na Vinyle alebo to nechat licencovat na zapad, ako to vidite??
S albumami ktore vysli pre EMI sme velmi spokojni.V zivotnej forme sa predalo uz 9300 kusov a Nikto nevie jak to dopadne sa blizi ku 5000.Maju velmi dobry zvuk,aj ludom sa pacia.Na Slovensku a v Cechach je vinyl totalne mrtvy.Nepredali by sme tu ani 100 ks LP.Ale v lete planujeme vydat v spolupraci s ZCM 5 song 7"ep s novymi pesnickami.EMI nam ale velmi malo platia,tak uz pre nich dalsi album spravit nechceme.V zime by sme ho chceli vydat na mojom undergroundovom vydavatelstve sami.

- Konyk, ty mas aj vydavatelstvo "Inflagranti Records", co si zatial vydal??

Vydal som len 3 nase albumy na CD a MC.Prvy bol subor demacov z komunistickych casov NECH ZIJEME! a potom som urobil reedicie nasho 1.a 2.albumu.V plane mam teraz okrem hore spominaneho EP este vydat demace mojej prvej skupiny PARADOX a mozno aj vyber slovenskych punk kapiel.
 

- Ako vidite buducnost?? Ake mate plany??
Buducnost je jasna,hrat tak isto ako doteraz.
 

- Povecte nam nieco o vasich zostavach v Zone A a kto vsetko uz tam hral a nehraje, ake to bolo v 90tych rokoch, ako ste to zazili??
Originalna zostava bola Konyk(ex Paradox)-voc,Ledo(exParadox)-gtr,Sveto Korbel(ex ExTip)-gtr,Brano Alex-bass, Ozi(exExTip)-drums.Na zaciatku 88 sme vyhodili Sveta,lebo sme si prestali hudobne rozumiet.On potom obnovil ExTip.Zaciatkom 1990 odisiel Brano a Ozi aby spolocne so Svetom zalozili Slobodnu Europu.Rok potom s nami hral Miki -bass a Tibor Cech-drums obaja z ExTipu.Od januara 91 sme hrali v stabilnom zlozeni s Lump Cupe-bass a Mikko-drums az do februara 2002 ked odisiel z kapely Ledo(hral som s nim 22 rokov!) do oi punkovej bandy BRICKFIELD. Na jeho miesto nastupil Revo-gtr,ked predtym hral 6 rokov v ExTipe(kde inde,he he)
 

- Co su vase najoblubenejse kapely, a preco??
Mikko ma najradsej Buzzcocks,Damned a finske kapely Klamydia a Pojat.Cupe ma velmi rad Adicts,Clash,Mad Parade, Guttersnipes...,Revo ma rad iba Ramones a mojimi najoblubenejsimi su Adicts,Boys,Ramones,Lords of the new church, Barracudas,Vapors.Preco?Lebo tymto kapelam verime.Verim ich textom,viem,ze to co spievaju ide z ich srdca a z ich duse a samozrejme hraju nadhernu melodicku a silnu hudbu.
 

- Jak vidite Punk Rock dnes, u vas a tiez na zapade, a ako vidite buducnost??
Punk rocku je dnes prilis vela.Hlavne na Zapade je prilis vela kapiel ktore zneju jedna ako druha,ktore opakuju dokola stale tie iste hesla,prilis vela vydavatelstiev, platni, koncertov, fanzinov, mailorderov, reklamy...prilis vela MODY,prilis vela BUSINESSU,prilis vela NUDY! Ale samozrejme najde sa vela dobrych kapiel,dobrych zinov,dobrych labelov...treba hladat!

 

* Dodo Loderer:  www.zurichpunkconnection.com

* Moloko Plus:
www.moloko-plus.de

 Hore | Späť