(1999)
Zóna A - Vstup do sekce 15
(http://pppages.zde.cz) (z časopicu Rock Report 6/1999)

    Ubehlo už takmer neuveriteľných 15 rokov, čo na báze bratislavských punkových skupín Paradox a Tip vznikli legendárny punkoborci Zóna A. Svojím pop-punkom model 1977 si   za dlhú dobu svojho pôsobenia získala nemálo priaznivcov dvoch generácii a ich názov sa bere do úst s úctou aj za hranicami. Vedľa stoviek koncertov sa kapela ukázala i v predskokani pred kapacitami typu Sham 69, UK Subs, The Vibrators, Red Alert a iných. Spevák Koňýk mi prezradil aj niečo o budúcnosti kapely...

Zatiaľ posledný album V životnej forme ste vydali pred troma rokmi. Čo sa deje ?
 - "Novinku pripravujeme. Už dlho. Ale tým, že málo skúšame to ide stršne pomaly. Snaď v tomto roku. Bude určite v duchu predchádzajúcej dosky ale mala by zasa výsť v Monitore. Ešte dve pesničky a hrrr do štúdia..."

Niekoľko vašich skladieb už vyšlo na medzinárodných punkových kompiláciach...
 -
"V podstate každý rok máme niečo na rôznych výberoch. Minulý rok v Taliansku, predtým to boli tri anglické kompilácie, celkom už asi pätnásť. Nič významného, všetko to sú malé vydavateľstvá, čistý pink a Oi!, ale sme radi. Dostaneme sa k ušiam z iných zemí, čo môže byť základom zahraničných koncertov v Nemecku. V pondelok a utorok trebars prišlo dvadsať tri ľudí"
, ale v piatok a v sobotu už sme mali návštevnosť dve hlavy. V Nemecku hrajeme radi, fanúšikovia sú tam super."

Jaký je vôbec tvoj vzťah k hnutiu Oi! a vôbec ku skinheadom?
 - "Veľmi kladný, Už ako mladý pankáč som sa dostal ku kapelám ako Cockney Rejects, Sham 69, vždy sa mi páčila myšlienka zjednotenia hnutia punk a skinheads, pretože skutočný nepriateľ je niekde inde. Som rád, keď na naše koncerty chodia skinheads, tí vedia urobiť skvelú atmosféru. Samozrejme pokiaľ sa jedná o tých, ktorí nehajlujú a neprovokujú. Situácia v Čechách a na Slovensku v poslednej dobe zlepšuje. Korektných skínov je čím ďalej, tím viac."

Návštevnosť vašich vystúpení je rovnakaá ako v 80. rokoch?
 - "Ne, to ne. My sme vyložene klubová kapela, to znamená v rozmedzí od sto do dvesto ludí. Niekedy päťsto, ale niekedy aj päťdesiat. V týchto dimenziách."

Akoto, že hráte v Čechách viac ako doma na Slovensku?
 - Tento rok sme začali hrať doma intezívnejšie a mali sme dokonca väčší úspech a viac ľudí. U náas je však klubov dosť málo, oveľa menej ako v Čechách, zhruba päľkrát menej. Od toho sa všetko odvíja. Ale zlepšuje sa to i na Slovensku. Uvidíme."

Aký je tvoj pohlad na kapely, ktoré začali pod vplyvom americkej neopunkovej vlny?
 - "Poznám len Horkýže Slíže a Iné Kafe. Na Horkýže Slíže ma bere ich sranda a nadhlad a ani by som ich neradil do tejto neopunkovej vlny. Skôr Iné Kafe tí sú predstavitelia punku z MTV ten mi nieje blízky. Ale na druhú stranu si v rádiu oveľa radšej vypočujú The Offspring ako ten rapový a houseový otras."

A čo vaši spolupútnici ako Slobodná Európa, Davová Psychóza či Ex Tip?
 - "Som rád, že sa Braňo Alex a tým pádom aj Slobodná Európa vrátili. Doska je veľmi dobrá, držím im palce. Z Ex Tip je nejaká krčmová kapela, hrajú skôr  prevzaté veci. A Davová Psychóza? Ich tvorba mi veľmi nevoní. Anglicky spev, prílišná politická angažovanosť v textoch..."

Hovorí sa, že jedna redaktorka z Fun Rádia prišla kvôli rozhovoru svami o zamestnanie...
 - "To bolo pri krste našeho posledného albumu. Krstiť nám mal dosku Michal Kováč mladši, ale nemohol a tak sa nás pýtala, kto nám album pokrstí. Ja som povedal, že Kováč nemôže a že sme volali Janovi Loptákovi, ktorý sa "najebal jak kokot". A pretože to bol priamy prenos, tak milú pani redaktorku vyhodili..."

Autor: Vlado Lamoš
Foto: Petr Tibitanzl

 Hore | Späť