(4.7.2000)
Líder Zóny A oblečený v policajnej uniforme chcel rozohnať svoju kapelu
(nový čas)


Líder Zóny A oblečený v policajnej uniforme chcel rozohnať svoju kapelu „Kedysi bola medzi kapelami až hnusná rivalita.” Punkrocková skupina Zóna A patrí k základným pilierom tejto hudby na Slovensku. Založili ju členovia skupín Paradox a Ex Tip, ktorí opustili tieto dve punkové formácie. Koncerty Zóny A, ak sa ich vôbec v socializme podarilo zorganizovať, znamenali vždy nielen pre hudobníkov, ale aj poslucháčov určitú formu protestu proti absurdnej štátnej moci. Zóna A prežila osemdesiate roky takzvaného rozvinutého socializmu, nežnú revolúciu, ale aj nástup „kapitalizmu” na Slovensku. V týchto dňoch skupine po štvorročnej prestávke vyšiel nový album s názvom Nikto nevie, ako to dopadne. Pri tejto príležitosti sme požiadali o rozhovor speváka a lídra kapely Koňýka.

Zóna A patrí k zakladajúcim kapelám punkovej scény na Slovensku. Ako si spomínate na obdobie osemdesiatych rokov?
- Každý koncert, ktorý nebol prerušený policajtmi, znamenal veľké víťazstvo. Mali sme po ňom pocit obrovského uvoľnenia a slobody. V tom čase sme mali zakázané hrať, boli sme zapísaní na čiernej listine ako fašisti a anarchisti. Dnes to už nie je také divoké. Odohráte koncert, vypijete si a idete domov.

• Zasahovali policajti často na vašich koncertoch?
- Prvý koncert, ktorý mala Zóna A odohrať v bratislavskom Dome lodníkov nejaký národný výbor síce odsúhlasil, ale pred začiatkom vystúpenia prišla polícia za usporiadateľom, že tam nemôžeme hrať. Tak nás vyškrtol. Potom nás vzali na výsluch Štb, bola to bežná prax.

• V tom čase ste zrejme s ostatnými podobne orientovanými skupinami držali spolu a o konkurencii nemohlo byť ani reči?
- Na jednej strane sme držali spolu, na druhej bola medzi nami dosť veľká rivalita. To dnes chýba. V súčasnosti si kapely spolu zahrajú, vypijú a ide sa ďalej. Vtedy každá skupina chcela byť prvá. Veľmi sa o to snažila Davová psychóza a my sme nechceli byť horší. Pamätám sa, ako si raz metalové kapely rozladili pred dvojkoncertom struny. Alebo si navzájom veci schovávali, či kradli... Aj keď išlo o hovno, bola niekedy až taká hnusná rivalita.

• Spomeniete si na nejaký absurdný zážitok, ktorý vám doteraz zostal v pamäti?
- Mali sme koncert v Ovsišti. Deň predtým sme nakrúcali nejaký film, kde mala kostymérka aj policajné uniformy. Napadlo mi, že si ich od nej požičiame a ona s tým súhlasila. Pred koncertom som si na svoje punkové oblečenie obliekol policajnú uniformu. Po orchestrálke, ktorú hrala Zóna A bezo mňa, som prišiel v uniforme na pódium a povedal chalanom, že je koniec a pôjdu so mnou na Štb. Zavládlo prekvapenie, všetci diváci cúvli. Postupne ma však začali spoznávať, vyštartovali dopredu a tešili sa. Bol to jeden z tých silných zážitkov, ktorý sa mi páčil, aj keď som mal potom nejaké problémy. Pri výsluchu som vyšetrovateľom povedal, že som tie uniformy nepoznal a myslel som si, že ide o poľovnícku. Neverili mi.

• Veľa členov rockových skupín má problémy s drogami. Ako ste na tom po tejto stránke?
- „Mariánku” som skúšal rok a neúspešne. Lump Čupe na nej fungoval asi rok, a potom zistil, že je to úplná blbosť. Teraz už ani nefajčí. V našej kapele hral Sveťo Korbel a Braňo Alex, ktorí boli odstrašujúcimi príkladmi toho, ako človek dopadne, keď berie drogy.

• Po štyroch rokoch ste vydali album s názvom Nikto nevie, ako to dopadne. Čím sa líši od tých predchádzajúcich?
- Hráme stále rovnako, len naše texty už nie sú politické, ale viac o ženách. Na albume si s nami zahral aj Jaro Filip a Ďuďo. Obal albumu nám pripravil Danglár a považujem ho za najlepší, aký som kedy videl. Na klip sa nám podarilo zohnať sedemnásťtisíc, takže bude.

• Kto dnes chodí na vaše koncerty?
- V rámci Slovenska, Čiech a Nemecka, kde tiež hrávame, sú veľké rozdiely v obecenstve. U nás chodia na punkové koncerty len tínedžeri. V Čechách chodia aj osemnásť- a dvadsaťroční a v Nemecku nie je problém stretnúť na koncerte aj tridsaťročného „punkáča”.

 Hore | Späť